Η χρόνια οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου ή ώμου είναι μια ασθένεια όπου συναντάται συνήθως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, και οδηγεί συχνά σε πόνο, περιορισμένη κίνηση, διαταραχές του ύπνου και ψυχοκοινωνική αναπηρία.

Η φαρμακευτική θεραπεία πολλές φορές δεν παρέχει ανακούφιση στον χρόνιο οστεοαρθριτικό πόνο, ιδιαίτερα σε προχωρημένα στάδια, καθώς επίσης και η χρήση μερικών φαρμάκων (μη στεροειδών και αντιφλεγμονώδη) σχετίζεται πολλές φορές με σοβαρές παρενέργειες και σε μερικούς ασθενείς δεν δύναται η χορήγηση τους.

Coolief: Ποιος την χρειάζεται:

Η τεχνική Coolief είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση, αρκετά πιο αξιόπιστη και οικονομική που ενδείκνυται σε ασθενείς:

 1. Όπου δεν μπορούν να χειρουργηθούν είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω παθολογικών προβλημάτων.
 2. Έχουν δοκιμάσει μη χειρουργικές επεμβάσεις όπως ενδοαρθρική ένεση με στεροειδή ή υαλουρονικό οξύ και βελονισμό αλλά ακόμα ο πόνος δεν υποχωρεί.
 3. Έχουν κάνει ολική αρθροπλαστική και υπάρχει ακόμα πόνος (αν και οι τεχνικές συνέχεια βελτιώνονται με πολύ καλύτερα αποτελέσματα)

Πως λειτουργεί η μέθοδος Coolief.

Με την μέθοδο αυτή διακόπτεται η λειτουργία των αισθητικών κλάδων του γόνατος που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του πόνου στον εγκέφαλο (genicular nerves) έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο μετά την ολοκλήρωση της.

Ποια είναι η διαδικασία της μεθόδου Coolief.

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ απλή με χρήση διαδερμικών βελονών σε τέσσερα σημεία του γόνατος υπό τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα μισής ώρας.

 1. Γίνεται πρώτα ένα διαγνωστικό τεστ στο ιατρείο όπου γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού στους αισθητικούς κλάδους των νευρών του γόνατος (ισχίου, ώμου) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αν αυτό επιφέρει άμεση ανακούφιση τότε ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί στη μέθοδο αυτή
 2. Χρήση διαδερμικών βελόνων σε τέσσερα σημεία του γόνατος (ισχίου, ώμου) υπό τοπική αναισθησία ή ήπια μέθη, και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μισή ώρα.
 3. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για χρονικό διάστημα μερικών ωρών και επιστρέφει σπίτι του χωρίς κανένα περιορισμό ή φυσικοθεραπεία.

Η χρονική διάρκεια ανακούφισης του χρόνιου πόνου, με την μέθοδο Coolief είναι έως 2 έτη.

Πλεονεκτήματα μέθοδος Coolief.

 • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
 • Χωρίς νοσηλεία
 • Γρήγορη ολοκλήρωση
 • Εφαρμογή σε άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό
 • Ελάχιστες επιπλοκές
 • Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο της οστεοαρθρίτιδας